Picture this DDW23

De arbeidsmarktkrapte! Voor recruiters, HR-afdelingen en beleidsmakers een dagelijkse uitdaging. Wij verdiepten ons tijdens de Dutch Design Week in de gevolgen hiervan voor gemeenten. Want één van de grootste uitdagingen voor de overheid is dat binnen 10 jaar maar liefst 1/3 van de 200.000 ambtenaren met pensioen gaat. Er wordt ingezet op werving en selectie, duurzame inzetbaarheid, onboarding en talentontwikkeling. Maar dit zijn korte termijn oplossingen. Hoe moet dit er over 10 jaar uitzien? Hoe kun je met 1/3 = 30% minder personeel hetzelfde werk verzetten? Dit vraagt om nieuwe uitvindingen, anders werken, slimmer werken. Dit vraagt om disrupties…

Het team van A&O Fonds gemeenten, dat zich bezig houdt met deze uitdaging, was te gast op Sectie-C. Het team van Snelbinders, bestaande uit Katja Lucas, Florian de Visser, Tijs Rooijakkers, Maarten Baptist, Almar Sinte Maartensdijk, Peggy Dieters-Cup en Karin Mommers nam hen mee in een inspirerende tour. Begeleid via whatsapp onderzocht A&O Fonds gemeenten hoe het toepassen van een ontwerpproces van toegevoegde waarde kan zijn binnen hun vraagstukken.

Met speciale dank aan Lily van Olphen van de gemeente Eindhoven, die direct vanaf de werkvloer aanschoof om iedereen met beiden voeten op de grond te houden.