Welkom op de Dutch Design Week en welkom bij Expeditie 2054.
Samen met A&O fonds gemeenten organiseren wij Expeditie 2054 op 23 oktober. Een event voor ambtenaren die een blik willen werpen op de toekomst. Het thema van de Dutch Design Week van dit jaar is REAL UNREAL. Op de website van de DDW omschrijft men dit thema als volgt:
“Designers/ontwerpers laten mogelijkheden zien die ondenkbaar lijken. Ze worden gedreven door die wens om samen het onmogelijke toch mogelijk te maken, waarbij elke stap in dat proces telt. Om een andere realiteit vorm te geven moeten ontwerpers verkennen, bevragen en omkeren, wat we voor waarheid aannemen.
Zij kunnen ook het onvoorstelbare voorstelbaar maken. Behapbaarder maken. Want verandering begint vaak abstract, maar wordt concreet door eraan te werken. Het liefst samen, want we hebben elkaars kennis hard nodig om kloven te dichten en een breed scala aan perspectieven te kunnen omarmen. Samen te ontwikkelen, zodat er andere ideeën, vormen en materialen ontstaan. Andere verhoudingen.
Laten we verder kijken, voorbij wat we dénken te zien. Voorbij wat we er nu eenmaal van vinden. Ook als we soms niet precies meer weten wat nu echt is en wat niet. Virtueel en IRL (in real life). Dus geloof niet alles wat je denkt en stap in een wereld vol nieuwe perspectieven. Zie hoe de toekomst eruit kan zien, tijdens Dutch Design Week 2024.
En wij selecteerden de mooiste parels om te ontdekken. Vanuit de perceptie van jullie als ambtenaren bij de gemeente hebben wij gekeken naar het aanbod en keuzes gemaakt die jullie kunnen helpen om even als een designer naar de eigen werksituatie te kijken en het onvoorstelbare voorstelbaar te maken. Klik op onderstaande tentoostellingen voor meer informatie en hun exacte locatie.
- Designing society
- De creatieve transformatie van de overheid
- The mental gym
- Re-bubble
- De publieke ontwerppraktijk
- Spiegel van de stad
- Welcome in my backyard
- Girls 9 to 11 the solution for the livable city
- De stem van water
- Open call talentvolle gemeenten
- Voorbij bottom-up
Designing society
Op het ketelhuisplein vind je de overkoepelende tentoonstelling Designing Society. We leven in tijden van grote veranderingen. Samen staan we voor crises zoals klimaatverandering, polarisatie en conflicten die vragen om dringende, fundamentele veranderingen van onze systemen. Deze tentoonstelling van Dutch Design Foundation onderzoekt de kracht van design als een middel voor verandering. Door de creativiteit van ontwerpers te combineren met wetenschappelijke inzichten, maatschappelijke verantwoordelijkheid en politieke wil, kunnen we onze wereld herontwerpen tot een duurzame, leefbare en rechtvaardige samenleving voor toekomstige generaties.
De creatieve transformatie van de overheid.
Demosphere laat het potentieel zien van verbeelding, co-creatie en ervaringen in beleidsvorming. De expositie, bedacht door jonge ambtenaren, geeft bezoekers door lenzen een glimps in een nabije toekomst met een overheid die reageert op en aansluit bij de behoeften van de samenleving.
Expositie van de gemeente Eindhoven ism we are social rebels met activiteiten gericht op taboes doorbreken, falen omarmen en zelfzorg, ontdek je wat het beste werkt voor jouw welzijn.
Het verkennen van sociale netwerken binnen het stedelijk weefsel. Studio Mieke Meijer en De Ruimdenkers hebben in opdracht van de gemeente Eindhoven een installatie ontworpen die gesprekken op gang brengt over hoe mensen met elkaar in contact komen.
Programma PONT versterkt de samenwerking tussen de overheid en de ontwerpsector, zodat we samen maatschappelijke opgaven kunnen aanpakken.
Bepaalde groepen mensen zijn vaak ondervertegenwoordigd in onderzoek. In opdracht van de Stadskamer van Gemeente Den Haag ontwikkelde theRevolution een methodiek om hen toch te bereiken. In een interactieve installatie ervaar je zelf de methode. De kern: kom achter je bureau vandaan.
Welcome in my backyard
Tijdens de Dutch Design Week nodigt Trudo iedereen uit om de interactieve expositie ‘Welcome In My Backyard’ te bezoeken. Met verhalen van medemenselijkheid laten we je weerstand ervaren en prikkelen we je inlevingsvermogen. Samenleven doen we niet alleen, toch?
Girls 9 to 11 the solution for the livable city
Meisjes van 9 t/m 11 verdwijnen steeds meer uit het straatbeeld. Een merkwaardig fenomeen dat recent onderzoek blootlegde. Hoe komt dat? Dit onderzoeksproject bekijkt de stad door de lens van haar jongste inwoners om tot nieuwe ontwerpperspectieven te komen voor de leefbare stad van de toekomst.
De stem van water
Open call talentvolle gemeenten
Op 24-10 voor gemeentes om aan deel te nemen.
Voorbij bottom-up
Op 25-10 Overheden sluiten aan bij de energie en activiteiten van bewoners. Hoe draagt design bij aan het creëren van gelijkwaardige samenwerking